Ripley Town Centre Stage 1

Photography by Christopher Frederick Jones

This integrated commercial and community hub comprises a full-line supermarket, shops, medical centre, offices and 360 on-grade car parks.

The 9,400sqm development is the catalyst to accelerate the growth of Ripley – a suburb experts predict will continue to be the fastest growing in Queensland for the next decade.

This project received a 5 Star Green Star rating due to its sustainable design and construction. ThomsonAdsett’s client, Sekisui House, saw sustainability excellence as the primary objective of the Ripley Town Centre. This has been achieved through innovative and eco-friendly design including:

  • Future-proofing of building elements to allow ease of vertical and horizontal expansion.
  • “Satoyama Way” which is an indoor/outdoor comfortable community space with natural light, fresh air, a moving water feature and greenery to minimise energy costs such as lighting and air conditioning. The Japanese concept of “satoyama” is the harmonious interaction and seamless integration of nature and the man-made environment.
  • Selections of finishes (including recycled materials) that derive inspiration from the agricultural and mining history of the area. The roof forms reflect a modern interpretation of the barn-style structures of the past.
  • Energy efficient solar panels that double as car park shade structures.

ThomsonAdsett is continuing this collaboration with Sekisui House on Stage 2 of the design, which comprises seniors living and health precincts connected with the growth of the Ripley Town Centre.

Ipswich, Australia